Learning to live together
Wereldburger zijn in een geglobaliseerde wereld en een superdiverse samenleving.
Hoe doe je dat?
Focus op global competence educatie met AFS alumni Ish Aït Hamou en Pierre Pirard
Tijdens onze conferentie spelen we in op die zogenaamde ‘21ste eeuwse competenties’ die inspelen op actief wereldburgerschap en intercultureel leren.
Op een interactieve manier gaan we zoeken naar hoe we onze leerlingen, jongeren, hulpverleners, collega’s, expats … kunnen helpen om zelfzeker en succesvol te navigeren in een geglobaliseerde wereld en superdiverse samenleving.
Want waar je vandaag ook werkt, woont, leeft en speelt, … evenwicht in je buurt, in je omgeving maar ook in jezelf, krijg je pas als je weet om te gaan met de diversiteit om je heen.
Deze namiddag staan we stil bij
- wie jij bent als cultureel wezen
- wie de cultureel andere is
- hoe je omgaat met de reacties en emoties die vaak de kop opsteken in een situatie waar we een culturele brug over moeten
- hoe we elkaar dan kunnen vinden in het midden van die brug.
We staan stil bij actuele thema’s als ‘Polarisatie en het wij-zij’ denken’, global competences, superdiversiteit, interculturele bemiddeling, … dynamieken en realiteiten die we vandaag overal zien en waar we zowel thuis als op het werk mee te maken krijgen. Of je nu in een school, ziekenhuis of multinational werkt, of je nu in de stad of op het platteland woont.
Via korte oefeningen en gestructureerde reflectie gaan we een aantal kerntheorieën en praktische tips-en tricks toepassen op onze eigen ‘burger’- en professionele realiteit.
Aan de hand van korte werkvormen en reflectie-oefeningen, geven we je ook een zicht op alle educatieve materialen, blended learning tools, online trajecten en workshops die AFS de voorbije jaren rond dit thema heeft ontwikkeld voor verschillende doelgroepen. Maak kennis met de GlobalUp Educator, Global Up@Work, GlobalUP Teens, Global You Adventurer, … en alle andere werkvormen en workshops die AFS creëerde.
We tonen je deze namiddag hoe je met leerlingen, studenten, collega’s, … kan werken rond intercultureel leren en actief wereldburgerschap. En tegelijkertijd doen we je zelf een namiddag stil staan bij jouw culturele identiteit en rol als actief (wereld)burger.
Het belang van interculturele competenties wordt tijdens deze namiddag professioneel en beklijvend ingeleid door 2 AFS-alumni:
Regisseur en Teach for Belgium oprichter Pierre Pirard en inspirerend afgesloten door Ish Aït Hamou.
Een leerrijke namiddag voor wereldburgers, leerkrachten, vormingswerkers, zorgverleners, mensen die werken in een internationale context, mensen die werken op een superdiverse werkvloer, en iedereen die wil ingaan tegen polarisatie en het wij-zij denken.